Wakacje w parku

Aby nie nudzić się w okresie letnich wakacji 2008r., wymyśliliśmy w Stowarzyszeniu Na Górze projekt, który spotkał się z zainteresowaniem (i dofinansowaniem) Fundacji Wspomagania Wsi. Wszyscy wiemy, że najlepiej wypoczywa się aktywnie, robiąc coś ciekawego – najlepiej razem z innymi… Właśnie dlatego, nasz pomysł polegał na wspólnym spędzeniu kilku dni przy pracy w parku dworku w Rzadkowie, w którym obecnie mieści się szkoła podstawowa. Park ten znajduje się po drugiej stronie stawu, ogrodzonego od strony szkoły - nie należy do niej. Przez lata był zaniedbany. Od roku zaczęli się nim zajmować dorośli uczestnicy Warsztatu Terapii Zajęciowej, który istnieje przy Domu Pomocy Społecznej w Rzadkowie (ci uczestnicy, to niepełnosprawni mieszkańcy pobliskich wsi z terenu gminy). Niepełnosprawna młodzież mieszkająca w Domu Pomocy Społecznej przy wsi Rzadkowo oraz pełnosprawna młodzież mieszkająca w rodzinnych domach tej wsi, rzadko się spotyka przy wspólnej zabawie, czy pracy. Ten mały kontakt, związany jest dość mocno z położeniem DPS – w malowniczym miejscu na górce, ale w izolacji nawet od najbliższej wsi. Dochodzi do tego oczywiście ciągła niepewność, ostrożność osób pełnosprawnych w kontakcie z ludźmi niepełnosprawnymi intelektualnie.   Oba środowiska spotkały się przy wspólnej pracy na rzecz otoczenia ich wsi. Młodzież sadziła drzewa, krzewy i kwiaty, przygotowała teren pod byliny i sadziła je, tworzyła skalniak dla roślin wieloletnich, profilowała istniejące ścieżki, malowała niedawno wykonane przez WTZ ławki… Robiła zatem wszystko, by był to prawdziwy park, do którego z przyjemnością przyjdziemy odpocząć.

Pracę młodzieży nadzorowali - jako pomocnicy głównego instruktora - starsi uczestnicy WTZ, którzy nabyli już doświadczenie w ogrodnictwie. Jest to dodatkowy, poboczny efekt projektu (bardzo dla nas ważny) - dowartościowanie tych niepełnosprawnych dorosłych osób.

Po wykonaniu tych prac, młodzież odpoczywała na trzydniowym biwaku w Brodnej – wsi położonej nad małym jeziorem. Był to oczywiście wypoczynek… aktywny! - młodzież m.in. jeździła konno.

{gallery}wakacje_parku{/gallery}