Sztuka N

To, co z jednego punktu widzenia jest nieporadne, naiwne, niedostosowane, czy po prostu nienadające się, z innej strony może nieraz okazać się nietypowe, nieoczekiwane, niezwykłe, czy wręcz nowatorskie.

Interesuje nas właśnie ta możliwość i tu jest dla niej miejsce.

Co ty na to?

Powyższy opis dotyczy strony facebooka o nazwie: "Sztuka N - niedostosowana, naiwna, nienadająca się". Tam swoje prace mogą publikować ci młodzi ludzie, których twórczość często jest uznawana za mało wartościową, nienadającą się do publicznej prezentacji. Strona powstała w ramach projektu Stowarzyszenia Na Górze pt. "Sztuka N", który został dofinansowany przez program „Młodzież w działaniu”. Wynikiem tego projektu jest m.in. animowany teledysk i piosenka „Chowam się”. Powstały one dzięki współpracy młodzieży niepełnosprawnej, w tym członków muzycznej grupy „Na Górze” z pełnosprawnymi wolontariuszami z Fundacji Centrala Młodzież w Chodzieży. W czasie artystycznych warsztatów, tworzyli oni prace w dziedzinie plastyki, literatury i muzyki, a następnie z tych elementów składali animowany teledysk. Co ważne, został on zrealizowany tradycyjną metodą poklatkową. Oznacza to, że każde ułożenie i przesunięcie wyciętych postaci na planie było fotografowane. W ten sposób powstało kilka tysięcy zdjęć, które składają się na 3 minuty teledysku (każda sekunda filmu, to przeważnie 25 klatek).

Strona Sztuka N (m.in. zdjęcia z realizacji teledysku):

Reportaż "Sztuka N"

Teledysk Na Górze „Chowam się”: