„Seniorzy w akcji” tworzą „Ceramiczny street art.”

Nadeszły jesienne słoty. Zimno i ciemno. Dzień skraca się niesamowicie i wszyscy ziewają nieustannie… Czyżby? Nie! Ziewaniu mówimy zdecydowanie „NIE!”. Od września działamy. Tym razem do akcji wkroczyli seniorzy, którzy wspominają dawną Chodzież. Czas biegnie nieubłagalnie i nie tylko my się zmieniamy, ale nasze miasto też. Niektóre z tych zmian nam się podobają bardziej, inne miej (np. reumatyzm mniej). Jedno jest pewne: zmian nie zatrzymamy tak jak i czasu, który tak szybko biegnie. Seniorzy z nostalgią wspominają to co kiedyś było. Miłe wspomnienia związane z dawną Chodzieżą łączą się bowiem z latami młodości, energii, zabaw ale i z okresem ciężkiej pracy i niełatwej rzeczywistości.

Co robimy poza wspominaniem, przypominaniem sobie  i opowiadaniem młodzieży co i gdzie kiedyś było?  Próbujemy swoich sił w tworzeniu prac ceramicznych nawiązujących do najnowszej historii naszego miasta, czyli lepimy z gliny coś małego i dużego, coś co przypomni niektórym z mieszkańców naszego miasta a niektórych poinformuje o zmianach jakie tutaj nastały. Frajdy mamy przy tym dużo, ale i stres też jest… nie wiemy czy to co ulepimy spodoba Wam się… Już wiosną się o tym przekonamy. Mamy nadzieję, że będziecie śledzić nasze poczynania na łamach prasy w gazecie „Nasz tygodnik Chodzieski” jak i na naszej stronie internetowej. Zanosi się na sentymentalną podróż po Chodzieży i to z nagrodami.

Najbliższe zajęcia odbędą się w sobotę 23 listopada o godz. 15:00 w czytelni Miejskiej Biblioteki Publicznej w Chodzieży. Masz ochotę z nami działać? Zapraszamy!

Projekt realizowany jest przez Stowarzyszenie Na Górze w ramach ogólnopolskiego konkursu dotacyjnego  „Seniorzy w akcji” realizowanego przez  Towarzystwo Inicjatyw Twórczych ę ze środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji  Wolności. Partnerem w działaniach jest Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Michalskiego w Chodzieży.