Sztuka N

W Stowarzyszeniu Na Górze pracujemy nad animowanym teledyskiem do nowej piosenki grupy Na Górze. Projekt został dofinansowany przez Program Młodzież w Działaniu. Od lutego zrobiliśmy tysiąc zdjęć aparatem fotograficznym. Każda sekunda filmu składa się z 24 klatek, a piosenka trwa około 3 minut, więc mamy jeszcze trochę roboty. Cieszymy się, że udało nam się zainteresować młodzież skupioną wokół Fundacji Centrala Młodych, która odwiedza nas coraz częściej i coraz bardziej nam pomaga.

Jeśli ktoś z was jest z okolic Chodzieży i chce nas podejrzeć lub zrobić ten film z nami, to zapraszamy na spotkania w czwartki od godz. 16:00 w siedzibie Stowarzyszenia Na Górze (Chodzieski Dom Kultury, sala 24).

Projekt ma nazwę “Sztuka N” i dotyczy rozwoju oraz upowszechniania twórczości młodych osób pełnosprawnych i niepełnosprawnych. Pierwsza jego część polega na cyklicznych warsztatach artystycznych, w trakcie których powstaną prace z różnych dziedzin: film (teledysk w formie animacji poklatkowej), plastyka - rysunek, malarstwo (prace te posłużą m.in. do tworzenia teledysku), literatura (poezja, proza), muzyka (nagrania zespołu rockowego Na Górze). Proces twórczy zostanie też zarejestrowany w reportażu dla TVP.

Druga część projektu, to tworzenie internetowego forum społecznościowego, na którym zamieszczony zostanie zrealizowany teledysk, a także najciekawsze prace, będące efektem poszczególnych warsztatów. Forum już istnieje i jest otwarte na użytkowników z całego kraju – zwłaszcza na młodzież z różnych grup zagrożonych marginalizacją. Ma ono być manifestacją twórczych możliwości młodych osób uznawanych często za nienadające się do niczego – stąd jego pełna nazwa: "Sztuka N - niedostosowana, naiwna, nienadająca się".

Zapraszamy tu:

Kontakt: tel. 604374108, e-mail: s.nagorze@gmail.com

Zdjęcia z zajęć możecie zobaczyć w folderze "galeria"