Stowarzyszenie Na Górze
Seniorzy działają!

Ostatnie przygotowania na Wigilijne spotkania trwają! Już w niedzielę podzielimy się z mieszkańcami naszego miasta naszymi pracami - ozdobami na choinkę. Zapraszamy na rynek 22 grudnia - będziemy działać od godz. 17:55!!!

Projekt "Ceramiczny street art" realizowany jest przez Stowarzyszenie Na Górze w ramach ogólnopolskiego konkursu dotacyjnego "Seniorzy w akcji", realizowanego przez Towarzystwo Inicjatyw Twórczych ę ze środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności. Partnerem w działaniach jest Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Michalskiego w Chodzieży.

„Seniorzy w akcji” tworzą „Ceramiczny street art.”

Nadeszły jesienne słoty. Zimno i ciemno. Dzień skraca się niesamowicie i wszyscy ziewają nieustannie… Czyżby? Nie! Ziewaniu mówimy zdecydowanie „NIE!”. Od września działamy. Tym razem do akcji wkroczyli seniorzy, którzy wspominają dawną Chodzież. Czas biegnie nieubłagalnie i nie tylko my się zmieniamy, ale nasze miasto też. Niektóre z tych zmian nam się podobają bardziej, inne miej (np. reumatyzm mniej). Jedno jest pewne: zmian nie zatrzymamy tak jak i czasu, który tak szybko biegnie. Seniorzy z nostalgią wspominają to co kiedyś było. Miłe wspomnienia związane z dawną Chodzieżą łączą się bowiem z latami młodości, energii, zabaw ale i z okresem ciężkiej pracy i niełatwej rzeczywistości.

Co robimy poza wspominaniem, przypominaniem sobie  i opowiadaniem młodzieży co i gdzie kiedyś było?  Próbujemy swoich sił w tworzeniu prac ceramicznych nawiązujących do najnowszej historii naszego miasta, czyli lepimy z gliny coś małego i dużego, coś co przypomni niektórym z mieszkańców naszego miasta a niektórych poinformuje o zmianach jakie tutaj nastały. Frajdy mamy przy tym dużo, ale i stres też jest… nie wiemy czy to co ulepimy spodoba Wam się… Już wiosną się o tym przekonamy. Mamy nadzieję, że będziecie śledzić nasze poczynania na łamach prasy w gazecie „Nasz tygodnik Chodzieski” jak i na naszej stronie internetowej. Zanosi się na sentymentalną podróż po Chodzieży i to z nagrodami.

Najbliższe zajęcia odbędą się w sobotę 23 listopada o godz. 15:00 w czytelni Miejskiej Biblioteki Publicznej w Chodzieży. Masz ochotę z nami działać? Zapraszamy!

Projekt realizowany jest przez Stowarzyszenie Na Górze w ramach ogólnopolskiego konkursu dotacyjnego  „Seniorzy w akcji” realizowanego przez  Towarzystwo Inicjatyw Twórczych ę ze środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji  Wolności. Partnerem w działaniach jest Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Michalskiego w Chodzieży.

Projekt The MOST
*
W ramach projektu The MOST, będącego wstępem do festiwalu muzyki awangardowej Unsound, grupa Na Górze zagrała m.in. z zespołem The Bridge z Australii oraz polskim Remontem Pomp (wszystkie złożone m.in. z osób "niepełnosprawnych").
W poszczególnych miastach wspólnie z w/w zespołami wystąpili też polscy "pełnosprawni" muzycy. Z Na Górze zagrali i zaśpiewali w klubie Powiększenie w Warszawie: MACIEJ CIEŚLAK /m.in.ŚCIANKA/, PABLOPAVO /m.in. VAVAMUFFIN/ i PIOTR ZABRODZKI /m.in. BAABA/.
Oto fragment tego koncertu (więcej w folderze "Teledyski i piosenki"):
{youtube}G5--f4-GVxI{/youtube}

Lato w teatrze w Kocinie

INFO o przebiegu projektu:

oraz

Więcej informacji na stronie projektu

Stowarzyszenie Na Górze

zaprasza do udziału w niezwykłym projekcie

„Lato w teatrze w Kocinie”

„Lato w teatrze w Kocinie” to szesnastodniowe bezpłatne warsztaty/półkolonie/. Między 5 a 21 sierpnia 2013 r. codziennie od godz. 10:00 do 16:00 uczestnicy podzieleni na pięć grup (dziennikarską, aktorską, taneczną, scenograficzną i muzyczną) przygotują widowisko taneczno–aktorskie. Na zakończenie spektakl zostanie pokazany w sali wiejskiej w Kocinie (19.08.2013), MGOK w Międzyborzu (20.08.2013) i sali widowiskowej Biblioteki Publicznej w Sośniach.

Termin:

05 - 21 sierpnia 2013, codziennie od 10:00 do 16:00.

Organizator nie zapewnia noclegów ani posiłków.

Miejsce:

Kocina - sala wiejska, gmina Sośnie.

Kontakt i zapisy:

teatrwkocinie@wp.pl , tel. 604905488.

„Lato w teatrze w Kocinie” to projekt skierowany do dzieci i młodzieży, którzy w niezwykły, twórczy i radosny sposób chcą spędzić czas na wakacjach. Uczestnicy projektu pod okiem doświadczonych instruktorów i artystów będą mieli okazję pobawić się w aktorów, muzyków, tancerzy, plastyków lub dziennikarzy. Podstawową ideą projektu jest zestawienie „starego i nowego”-  kultury wiejskiej i popkultury. Muzykę ludową będziemy łączyć z hip-hop'em, rockiem czy blusem, a tańce ludowe z breakdanc'em i funky. Chcemy w ten sposób przekonać, że tradycja ludowa może stanowić wspaniałą inspirację do tworzenia nowych jakości w sztuce i biznesie.

„Lato w teatrze” jest atrakcyjną ofertą teatralną dla uczniów, którzy z różnych przyczyn spędzą wakacje w swojej miejscowości. Projekt został zainicjowany w 2008 roku przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego i od sześciu lat jest koordynowany przez Instytut Teatralny im. Zbigniewa Raszewskiego w Warszawie.

Teatralne półkolonie i warsztaty odbywają się między 29 czerwca a 1 września 2013 roku w trzydziestu miejscowościach w całej Polsce. Codziennie przez dwa tygodnie uczestnicy projektu pracują nad spektaklem pod opieką profesjonalnych artystów w sprofilowanych grupach: aktorskiej, scenograficzno-kostiumowej, muzycznej, dokumentacyjno-promocyjnej lub technicznej. Na koniec przedstawienie prezentowane jest w teatrze, domu kultury bądź przestrzeni miejskiej.

Warsztaty są dla dzieci szansą na poznanie i samodzielne wykorzystanie teatralnego języka, a przede wszystkim na twórcze wyrażenie siebie. Profesjonalni artyści mogą podzielić się doświadczeniem zawodowym i zaprezentować swoje metody pracy, a także poznać potrzeby i wrażliwość młodej widowni.

Sztuka N

To, co z jednego punktu widzenia jest nieporadne, naiwne, niedostosowane, czy po prostu nienadające się, z innej strony może nieraz okazać się nietypowe, nieoczekiwane, niezwykłe, czy wręcz nowatorskie.

Interesuje nas właśnie ta możliwość i tu jest dla niej miejsce.

Co ty na to?

Powyższy opis dotyczy strony facebooka o nazwie: "Sztuka N - niedostosowana, naiwna, nienadająca się". Tam swoje prace mogą publikować ci młodzi ludzie, których twórczość często jest uznawana za mało wartościową, nienadającą się do publicznej prezentacji. Strona powstała w ramach projektu Stowarzyszenia Na Górze pt. "Sztuka N", który został dofinansowany przez program „Młodzież w działaniu”. Wynikiem tego projektu jest m.in. animowany teledysk i piosenka „Chowam się”. Powstały one dzięki współpracy młodzieży niepełnosprawnej, w tym członków muzycznej grupy „Na Górze” z pełnosprawnymi wolontariuszami z Fundacji Centrala Młodzież w Chodzieży. W czasie artystycznych warsztatów, tworzyli oni prace w dziedzinie plastyki, literatury i muzyki, a następnie z tych elementów składali animowany teledysk. Co ważne, został on zrealizowany tradycyjną metodą poklatkową. Oznacza to, że każde ułożenie i przesunięcie wyciętych postaci na planie było fotografowane. W ten sposób powstało kilka tysięcy zdjęć, które składają się na 3 minuty teledysku (każda sekunda filmu, to przeważnie 25 klatek).

Strona Sztuka N (m.in. zdjęcia z realizacji teledysku):

Reportaż "Sztuka N"

Teledysk Na Górze „Chowam się”:

Strona 1 z 8