SMS? ...a może pocztówka?

Nasze miasto ma kiepskie widokówki, a właściwie nie ma ich wcale – zróbmy więc swoje! …taka była główna idea pomysłu Stowarzyszenia Na Górze z Chodzieży.
SMS? ...a może pocztówka?

Od sierpnia 2008 do kwietnia 2009r. Stowarzyszenia Na Górze realizowało projekt „SMS? …a może pocztówka?”. Finansowała go Polsko-Amerykańska Fundacja Wolności poprzez polskiego partnera: Towarzystwo Inicjatyw Twórczych „ę”, w ramach konkursu „Seniorzy w akcji”. W poprzednich swych projektach, SNG prowadziło zajęcia przede wszystkim z osobami niepełnosprawnymi. Tym razem, jak wskazuje na to nazwa konkursu dotacyjnego, głównymi uczestnikami były tzw. „osoby starsze”, które ukończyły 55 lat.

W ramach tego projektu, Stowarzyszenie Na Górze, we współpracy z Towarzystwem Miłośników Ziemi Chodzieskiej, wydało 23 chodzieskie widokówki. Są na nich zarówno nowe zdjęcia naszego miasta, w tym kompozycje fotograficzno-rysunkowe (zwłaszcza zwracamy uwagę na prace Piotra Sobkowskiego – niepełnosprawnego artysty, którego już nie pierwszy raz promujemy), jak i reprinty starych, przedwojennych pocztówek (wraz z pokazaniem na odwrocie widokówki jak to samo miejsce wygląda obecnie).

Pragniemy powrócić do starej, a dobrej, naszym zdaniem, tradycji wysyłania pocztówek (nie ma co ukrywać, jesteśmy fanami odręcznego pisma i chcemy ratować tę… zanikającą umiejętność!) – stąd tytuł projektu.

Poprzez nasze pocztówki chcemy też przypomnieć, że Chodzież, która przed wojną była nazywana „Szwajcarią Wielkopolski” i do której przyjeżdżało się na wypoczynek, jest miejscem ciągle posiadającym ogromny potencjał turystyczny, ale wykorzystany w bardzo małym zakresie.

Postanowiliśmy zacząć prowokować mieszkańców naszego miasta, a wśród nich tych, którzy pełnią urzędy kierownicze (czyli użyteczności publicznej - przypominamy o tym, bo mamy wrażenie, że ciągle nie jest to dla niektórych jasne…!), do jak najszerszego rozwoju lokalnych inicjatyw społeczno-turystyczno-kulturalnych.

Nasze widokówki, to przekaz konkretnych informacji: w tym mieście i jego okolicy można pojeździć na rowerze, pożeglować, pospacerować nad jeziorami i po chodzieskich uliczkach – SMS tego nie przekaże, a widokówka tak. Nasz projekt ma też pokazać, że oprócz turystycznych walorów Chodzieży, dzieją się tu rzeczy ciekawe artystycznie, społecznie, terapeutycznie.

Od pierwszego wspólnego spotkania chodziło nam o to, by jak najwięcej osób zauważyło, że warto działać i realizować się. W naszym małym, lokalnym społeczeństwie coraz więcej ludzi uważa, że nic się w Chodzieży nie dzieje, że niewiele da się tu zrobić, że staje się ona coraz bardziej nudnym miasteczkiem… Nawet jeśli to prawda, to tym bardziej uważamy, że trzeba samemu zacząć działać, żeby się coś działo. Nie ma sensu czekać (bo możemy się nie doczekać…), tylko trzeba samemu stwarzać okazje do twórczości, własnego rozwoju i dobrej zabawy – równocześnie, bo dla nas realizacja tego pomysłu była okazją zarówno do przyjacielskiego spotkania, dyskusji, jak i nauczenia się czegoś nowego.

19 marca 2009 odbyła się wystawa wszystkich wydanych pocztówek, a także wielu innych zdjęć Chodzieży, które zrobiliśmy na ulicach naszego miasta oraz takich, które znaleźliśmy w naszych starych albumach - niestety, nie wszystkie mogły się zmieścić na pocztówkach. Jedna z widokówek była prezentem, który otrzymali wszyscy uczestnicy spotkania, natomiast inne były do nabycia w formie „cegiełek” (dochód z nich zostanie przeznaczony na kolejne działania Stowarzyszenia Na Górze).

Pocztówki są też do nabycia w zaprzyjaźnionych ze stowarzyszeniem sklepach:

- ADI (obok Toto Lotka, naprzeciwko WBK);

- ARKA (ul. Reymonta).

Inne miejsca, sklepy zainteresowane rozprowadzaniem naszych widokówek prosimy o kontakt – oto nr tel. Stowarzyszenia Na Górze: 604374108

DZIĘKUJEMY JACKOWI POLEWSKIEMU ZA ŻYCZLIWOŚĆ ORAZ KONKRETNĄ

I KOMPETENTNĄ WSPÓŁPRACĘ PRZY DRUKU POCZTÓWEK - KONTAKT: www.polewski.pl