Festiwal Ty i Ja

Mały Festiwal Filmowy

Integracja Ty i Ja w Chodzieży

6 września 2011 roku w Chodzieży odbył się Mały Festiwal Filmowy Integracja Ty i Ja. Wydarzenie to miało tu miejsce pierwszy raz dzięki współpracy chodzieskiego Stowarzyszenia Na Górze z organizatorem Europejskiego Festiwalu Filmowego Integracja Ty i Ja w Koszalinie.

Pokazane zostały krótkometrażowe filmy, których tematem jest życie osób niepełnosprawnych, bądź są realizowane przez osoby niepełnosprawne. Oprócz kilku filmów dokumentalnych i dokumentów fabularyzowanych przesłanych z festiwalu w Koszalinie, zaprezentowane zostały dwa filmy animowane, które powstały w Stowarzyszeniu Na Górze. Pierwszy z nich pt. „Co to jest?” otrzymał dwa lata temu na koszalińskim festiwalu Grand Prix za najlepszy film amatorski. Zrealizowała go grupa 22 osób niepełnosprawnych i 3 instruktorów z Chodzieży. Drugi z nich był w Koszalinie pokazywany w tym roku. Oba te filmy są do obejrzenia na internetowej stronie stowarzyszenia: nagorze.org

Oprócz projekcji kinowych, odbyła się w Chodzieży wystawa obrazów i wytworów z gliny wykonanych przez osoby niepełnosprawne. Ich autorami są uczestnicy Warsztatów Terapii Zajęciowej w Chodzieży i Rzadkowie. Poza tym na wystawie pojawiły się fotografie z zajęć integracyjnych dzieci z Miejskiego Przedszkola nr 2 w Chodzieży. Zaprezentowane również zostały plakaty, będące efektem projektu Stowarzyszenia Na Górze pt. „Nigdzie nie jest tak jak tu”, w czasie którego niepełnosprawna młodzież z Chodzieży wykonała zdjęcia i kolaże swojego miasta.